Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αερόβια άσκηση ή ασκηση με βαρη?




Φαίνεται σχετικά απλό , όμως υπάρχει αρκετά μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πια μορφή άσκησης είναι πιο ευνοϊκή για τον οργανισμό , η προπόνηση με βάρη ή η αερόβια άσκηση . Παρακάτω θα βρείτε μία σύγκριση των δύο αυτών ειδών γυμναστικής , ώστε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη άποψη , και να επιλέξετε πια σας ταιριάζει.

ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ

Το κύριο όφελος αυτής της μορφής άσκησης είναι οι προσαρμογές στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα. Η συχνή αερόβια άσκηση , έχει ως αποτέλεσμα τα πνευμόνια να συγκρατούν περισσότερο οξυγόνο με μικρότερη προσπάθεια, η καρδιά να αντλεί περισσότερο αίμα με λιγότερους παλμούς , και η παροχή αίματος στους μυς να αυξάνεται. Το αποτέλεσμα της αερόβιας άσκησης είναι η αύξηση της αντοχής και της ικανότητας του σώματος.

Επιπλέον Οφέλη 

Συγχρόνως με τα καρδιοαναπνευστικά οφέλη άλλα οφέλη της αερόβιας άσκηση είναι:

Απώλεια βάρους Σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή και κατάλληλη προπόνηση δύναμης η αερόβια άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους. 

Βελτίωση της πνευματικής υγείας Η τακτική αερόβια άσκηση απελευθερώνει ενδοφρίνες , τα φυσικά παυσίπονα του σώματος . Οι ενδοφρίνες επίσης μειώνουν το άγχος και την κατάθλιψη. 

Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος Οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά είναι λιγότερο επιρρεπείς σε μικρό ιώσεις . Είναι πιθανόν η αερόβια άσκηση να βοηθάει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος , και να το προετοιμάζει να αντισταθεί στη μόλυνση.

Αύξηση της αντοχής Η άσκηση ενδέχεται να κουράζει βραχυπρόθεσμα πχ κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκησης , αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνει την αντοχή και μειώνει την εξάντληση.

Μείωση ασθενειών Το επιπλέον σωματικό βάρος είναι παράγοντας που επιβαρύνει καταστάσεις όπως οι καρδιακές ασθένειες Η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών. Επιπλέον η αερόβια άσκηση με χρήση βάρους , μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης και της επιπλοκές της . Χαμηλής έντασης αερόβιας άσκησης όπως κολύμβηση ή ποδηλασία και άσκηση στο νερό μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά να κρατηθούν σε φόρμα ακόμα και άτομα με αρθρίτιδα, χωρίς να επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους .

Παράγοντας μακροζωίας Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ηarvad (1986) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine , συνέδεσε επιστημονικά την άσκηση με την αύξηση του ορίου ζωής για πρώτη φορά. Από τότε πολλές έρευνες υποστήριξαν αυτό το εύρημα. Βελτίωση της υγείας των μυών Η αερόβια άσκηση ενεργοποιεί τη ανάπτυξη μικρών αγγείων στους μυς .Αυτό βοηθάει στην αποτελεσματική μεταφορά Οξυγόνου στους μυς καθώς και στην απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού όπως γαλακτικό οξύ. Αυτό μπορεί να μειώσει τη δυσφορία σε όσους υποφέρουν από χρόνιο μυϊκό πόνο ή χρόνιο πόνο στη μέση.

Συχνοί κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την καρδιοαναπνευστική άσκηση

Κατάγματα κόπωσης Πιθανότατα ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός στους δασκάλους αερόμπικ. Συνήθως προκαλείται από την άσχημη επιλογή παπουτσιών ,την σκληρή επιφάνεια άσκησης και την υπέρχρηση. Οι γυναίκες είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στα κατάγματα κόπωσης , κυρίως στα οστά του μεταταρσίου, σε σχέση με τους άντρες . Αν παρατηρήσετε πρήξιμο και πόνο συμβουλευτείτε αμέσως έναν ορθοπεδικό. Ακτινολογικός έλεγχος και σωστή θεραπεία από την αρχή , μπορεί να προλάβει έναν μεγαλύτερο τραυματισμό. 

Πελματιαία φλεγμονή Πρόκειται για πόνο στην ποδική καμάρα, συνήθως προκαλείται από συχνή επιβάρυνση στο πέλμα, ή το μετατάρσιο, σε προγράμματα αερόμπικ, όταν ερεθίζεται η πελματιαία απονεύρωση , μία ταινία που ξεκινάει από τη φτέρνα και καταλήγει στο μετατάρσιο. Πιθανό συμπτώματα της πελματιαίας φλεγμονής είναι η αστάθεια και ο υπερβολικός πρηνισμός του ποδιού. Τα παπούτσια με σωστή υποστήριξη στο πέλμα , συχνά προλαμβάνουν αυτό το πρόβλημα , αν αυτό δεν είναι αρκετό επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό για να σας συστήσει το κατάλληλο παπούτσι. 

Αφυδάτωση Η αφυδάτωση είναι μία κατάσταση στην οποία το σώμα , ή κάποιοι συγκεκριμένοι ιστοί του υποφέρουν από έλλειψη νερού. Το αποτέλεσμα είναι δυσφορία και κάποιες φορές σπάσιμο του δέρματος , εκτός εάν αυτό προστατεύετε από φυσικό λιπαντικό ή λοσιόν , καθώς και η αύξηση της επιδεκτικότητας του αναπνευστικού συστήματος σε μολύνσεις.

Τι πρέπει να κάνω αν τραυματιστώ; Αν έχετε κάποιο τραυματισμό , συμβουλευτείτε ένα γιατρό , που θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και θα σας κάνει συστάσεις για το πώς θα θεραπεύσετε το πρόβλημα. Θυμηθείτε Υπάρχουν σωστά και λάθος προγράμματα αερόμπικ . Επιλέξτε σωστά το πρόγραμμα γυμναστικής που θα ακολουθήσετε στο γυμναστήριο ή μόνοι σας. Σταματήστε αμέσως αν νιώσετε κάποιο πόνο. Αν γυμναστείτε σωστά θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα 

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΡΗ 

Πρωταρχικός στόχος κάθε προγράμματος γυμναστικής θα πρέπει να είναι η βελτίωση και η διατήρηση της υγείας. Η υγεία δεν αναφέρετε μόνο στην έλλειψη ασθένειας , αλλά μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο που κάποιος νιώθει για το σώμα του , τις πεποιθήσεις τους σχετικά με σε τη συμμετοχή σε μία ποικιλία δραστηριοτήτων και τη συνολική στάση του απέναντι στη ζωή. Για πολλά άτομα το να νιώθουν δυνατοί και σε καλή φυσική κατάσταση συμβάλλει σημαντικά στην αυτοπεποίθησή τους. 

Η προπόνηση με αντιστάσεις ( βάρη ) μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης , αυξάνοντας τη δύναμη , τονώνοντας τους μυς και αυξάνοντας τη μυϊκή αντοχή . Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση της καθαρής μάζας του σώματος ( σημαντικό για τα άτομα που επιχειρούν να χάσουν βάρος) , μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης , αναπτύσσει το συντονισμό και την ισορροπία αποτρέποντας του τραυματισμούς που προέρχονται από αδύναμους μυς. 

Κάνοντας γυμναστική με ελεύθερα βάρη , αποκτάτε συνολικά μεγαλύτερη μυϊκή μάζα , σε σύγκριση με την αερόβια άσκηση. Τα ελεύθερα βάρη , χρησιμοποιούν το φυσικό εύρος της κίνησης , και ενδυναμώνουν τους σταθεροποιούς μυς . Αν αλλάξετε τον τρόπο που γυμνάζεστε , από μηχανήματα σε ελεύθερα βάρη , θα παρατηρήσετε ότι η κίνηση σας θα παρουσιάζει αρχικά μεγαλύτερη αστάθεια , όταν εκτελείται τις ίδιες ασκήσεις. Η εκτέλεση ασκήσεων δύναμης με μηχανήματα δίνει σε ένα άτομό τη δυνατότητα να τονώσει τους μυς του χωρίς να χρειάζεται την επίβλεψη κάποιου. Τα μηχανήματα με βάρη είναι κατάλληλα όταν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει μικρότερο βάρος για να εκτελέσει μεγάλο αριθμό επαναλήψεων. Παρόλα αυτά τα ελεύθερα βάρη αυξάνουν τη μυϊκή μάζα γρηγορότερα από τις ασκήσεις με μηχανήματα. Με τα μηχανήματα επίσης υπάρχει ένα όριο δύναμης πάνω από το οποίο δεν μπορεί να πάει κάποιος γιατί είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένο βάρος.

Τα πλεονεκτήματα της προπόνησης με Ελεύθερα Βάρη 

Μπορεί να πραγματοποιείται μεγάλη ποικιλία ασκήσεων. Τα αποτελέσματα είναι πιο γρήγορα και ποιο αξιοσημείωτα Ο εξοπλισμός είναι συνήθως φτηνός και κινητός Τα ελεύθερα βάρη είναι κατάλληλα για κάθε σωματότυπο Δημιουργούν πιο φυσική κίνηση σε σχέση με τα μηχανήματα Οι ασκήσεις με ελεύθερα βάρη είναι συχνά καλές για την αποκατάσταση τραυματισμών.
Κίνδυνοι της προπόνησης με βάρη.
 Απαιτείται μεγαλύτερη επίβλεψη αφού ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγαλύτερος.
 Ορισμένες ασκήσεις όπως προβολές ή πιέσεις επικλινούς πάγκο ίσως είναι δύσκολο να εκτελεστούν Υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη της μέσης ή δυνατών κοιλιακών και ραχιαίων , όταν εκτελούνται ορισμένες ασκήσεις με ελεύθερα βάρη , όπως καθίσματα ή οπισθολαίμιες πιέσεις με μπάρα από όρθια θέση . Είναι περισσότερα αυτά που πρέπει να θυμάται κάποιος σχετικά με την εκτέλεση των ασκήσεων και την ασφαλή και σωστή εκτέλεση τους.

Συμπέρασμα Όταν πραγματοποιείται ένα αερόβιο πρόγραμμα ή ένα πρόγραμμα με βάρη πρέπει να είστε προσεκτικοί και συνεπείς . Και τα δύο είδη άσκησης μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας αν χρησιμοποιηθούν συνετά . Το καλύτερο είναι να μάθετε να ακούτε το σώμα σας.

Σχόλια

Join our team

Join our team
Αλλάξτε τη διάθεση σας και τον τρόπο που σκέφτεστε για την άσκηση και το σώμα σας.

BMI CALCULATOR

Powered by YAZIO
>

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Για την απώλεια βάρους το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν δεν συνδυαστεί με την κατάλληλη διατροφή. Διαφορετικά όσες ώρες και αν προσπαθείτε δεν θα έχετε αποτέλεσμα. Αν αποφασίσετε όμως να προσέξετε λίγο τι διατροφή σας παρακάτω θα βρείτε ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά Προθέρμανση : 5-10 λεπτά ελαφριά αερόβια άσκηση (πχ αργό τρέξιμο) Ασκήσεις Πιέσεις ποδιών Ημικαθίσματα Πιέσεις στήθους σε πάγκο Πιέσεις ώμων Κάμψεις δικεφάλων Εκτάσεις Τρικέφαλων Άσκηση Κοιλιακών Άσκηση Ραχιαίων Τις ασκήσεις πρέπει να εκτελέσετε σε σετ των 12 επαναλήψεων , χωρίς διάλλειμα ανάμεσα στις ασκήσεις , δηλαδή εκτελέστε την μία άσκηση και προχωρήστε αμέσως στην επόμενη . Αριθμός σετ: Αρχάριοι : 2-3 Μεσαίου επιπέδου : 3-4 Έμπειροι: 5-7 Διάλλειμα ανάμεσα στα σετ: Αρχάριοι : 3 λεπτά Μεσαίου επιπέδου : 2 λεπτά Έμπειροι : 1 λεπτό Ξεκινήστε με το μικρότερο αριθμό σετ που αναφέρετε στο επίπεδο σας και καθώς συνεχίζ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΛΑΤΗΣ (2)

ΕΜΠΡΟΣΘΙΕΣ ΕΛΞΕΙΣ ΤΡΟΧΑΛΙΑΣ Η άσκηση αυτή δουλεύει τον πλατύ ραχιαίο και αναπτύσσει το πάνω τμήμα του. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει το μηχάνημα στο κατάλληλο ύψος. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η μπάρα που συγκρατεί τα πόδια είναι ρυθμισμένη σωστά ώστε τα πόδια σας να χωράνε άνετα αλλά και να συγκρατούνται. Πιάστε τη μπάρα με λαβή τέτοια ώστε οι παλάμες να βλέπουν μπροστά , κρατήστε τη μπάρα με ανοιχτή λαβή , σχεδόν από τα άκρα της , και τραβήξτε τα προς το στήθος σας. Δώστε ελαφριά κλίση στην πλάτη προς τα πίσω , προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε, και τραβήξτε τη μπάρα μέχρι να ακουμπήσει σχεδόν στο στήθος σας. Μετά επιστρέψτε στην αρχική θέση.   ΟΠΙΣΘΙΕΣ ΕΛΞΕΙΣ ΤΡΟΧΑΛΙΑΣ Αυτή είναι μία εξαιρετική άσκηση για το “άνοιγμα” της πλάτης . Δουλεύει τον πλατύ ραχιαίο και κυρίως το κάτω τμήμα. Επίσης γυμνάζει του τους καμπτήρες του βραχίωνα , δικέφαλους , βραχιόνιους και βραχιονοκερκιδικούς σε συνδυασμό με τον ρομβοειδή και το κατώτερο τμήμα του τραπεζοειδή. Ξεκινήστε κοιτώντ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ - 10 ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Προβολές για τέλεια πόδια και γλουτούς   Οι προβολές είναι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και να αποκτήσετε κακοσχηματισμένα πόδια και γλουτούς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για να δουλέψετε τους μυς σας σε πολλές διαφορετικές γωνίες αλλά και για να συνδυάσετε ασκήσεις μεταξύ τους. Παρακάτω θα βρείτε δέκα παραλλαγές προβολών που θα δώσουν άλλη όψη στα πόδια και τους γλουτούς σας. Όλες οι ασκήσεις που περιγράφονται μπορούν να πραγματοποιούν με το βάρος του σώματος σε οποιοδήποτε χώρο . Μην σας ξεγελάει το πόσο εύκολες φαίνονται , αν τις κάνετε γρήγορα θα καταλάβετε ότι είναι πολύ πιο απαιτητικές από ότι δείχνουν. Αν παρόλα αυτά γυμνάζεστε συχνά και η επιβάρυνση αυτή δεν είναι αρκετή για εσάς μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να κάνετε τις ίδιες ασκήσει με αλτήρες ή medicine ball, και για τους ποιο απαιτητικούς ακόμα και με μπάρα. 1. Προβολή μπροστά. Η βασική εκδοχή , σίγουρα θα την έχετε συμπεριλάβει κάποια στιγμή στο πρόγραμμά σ